Tuš kabina je postala neizostavni deo toaleta. Zbog svoje praktičnosti i manjih dimenzija, tuš kabina je uspela da u mnogim domovima zameni kade. One su ipak glomazne i zauzimale su veći prostor. A sa sve većom izgradnjom stambenih zgrada, veliki broj stanovništa ima mali toalet - pogotovo oni koji žive u manjim stanovima. 

Ovo je još više dovelo do popularizacije i prostranjenosti upotrebe tuš kabina. Pored toga, one mogu biti i odličan estetski dodatak toaletu ukoliko adekvanto uskladite sve. 

Tuš kabine možete pronaći napravljene na različite načine, bilo da je u pitanju raznoliko staklo za tuš kabinu, vrsta rama, oblik, dimenzija ili bilo koji drugi kriterijum. Danas, tuš kabine možete pronaći u svim mogućim varijantama, a i da naručite tuš kabinu po vašoj ideji.

Mnogi proizvođači u želji da budu praktični i što više zastupljeni na tržištu su isti model tuš kabina proizveli u nekoliko različitih podrazumevanih veličina koje predstavljaju najčešće dimenzije tuš kabina

Kolika bi trebalo da bude tuš kabina?

Nema nikakvog pravila kolika bi trebalo da bude tuš kabina - ukoliko imate veliki prostor i niste ograničeni kvadratima - tuš kabina možete biti dimenzija i po nekoliko metara. Naravno, veličina tuš kabine zavisi od vaših mogućnosti, kako finansijskih tako i prostornih, ali takođe i od vaših želja. 

One jesu praktične, ali, takođe čišćenje staklenih vrata tuš kabine nije isto kad su ona standardnih dimenzija i kad su u pitanju neke veće cifre. 

Pored toga, samim tim, izrada ili kupovina tuš kabine većih dimenzija samim tim znači više novca, a možda nije uvek dobro ono što mislimo da nam treba. Bitno je da imate dovoljno prostora, da možete da se istuširate i izvršite sve svoje potrebe vezane za tuš kabinu. 

Ako imate veći toalet, možete da uzmete veću tuš kabinu koja vam pruža komfornost i komoditet prilikom tuširanja. A ukoliko imate ograničen prostor - postoje i tuš kabine za male toalete.

Izbor bi svakako trebalo da bude što veća kabina, ali nikako ne manja od 80x80 cm.

Koje su standardne dimenzije za tuš kabinu?

S ozbirom da postoji raznolik broj dimenzija tuš kabina, teško je zasigurno odrediti šta je to standard, s obzirom da postoji sve veći i veći broj osoba koje imaju abnormalne veličine tuš kabina. 

Neke standardne dimenzije tuš kabine koje možda otprilike nazvati takvim su one od 80x80 cm ili 90x90 cm. To su neke najčešće dimenzije tuš kabina koje imamo priliku videti u toaletima, ali i u prodaji. One pružaju dovoljno prostora za sve potrebe, a opet nisu premale. Vaše osnovne potrebe će biti zadovoljene - što je i najbitnije. 

U svakoj montaži se preporučuje da u kompletu ide i samostojeća tuš kada za tuš kabinu, koja se jednostavljno sa svojom konstrukcijom postavlja na podne pločice. Ako ste u radovima pa postavljate i pločice u kupatilu, priliku za maksimizacijiu vašeg prostora nudi zidanje tuš kadice, na koju će posle doći tuš kabina. Ovde pazite da se hidro-izolacija uradi valjano i da ne ozidate neku alternativnu dimenziju, pa da vam kasnije bude problem izbor dostupnih tuš kabina.

Koje su najmanje dimenzije tuš kabina?

U ponudi se mogu pronaći tuš kabine raznih dimenzija, kao što smo već rekli. Kad su u pitanju najmanje tuš kabine i dimenzije, ukoliko tražite tuš kabinu koja ima svoju kadu, dimenzija najmanje tuš kabine koju ćete pronaći jeste 70x70 cm. 

Ovo je ako gledate da kupite tuš kabinu i tuš kadu. Naravno, ne morate da se ograničavate, već možete i da napravite sami po meri - ali verovatno bi tuš kabina sa vratima manjih dimenzija od ovih zaista bila mala.

Ali možete i da prostor za tuširanje ogradite staklenim tuš paravanom. On može da bude i manjih dimenzija - ako ga lepo postavite u nekom ćošku, dovoljan vam je jedan mali panel da štiti ostatak wc-a od vode. Naravno, potreban je i dobar odvod i nećete imati problema. Ova opcija je i estetski dobar i moderan izbor.

Najčešće tuš kabine nestandardnih dimenzija

S obzirom da možete da pronađete raznolik izbor tuš kabina, veliki broj njih pripada kategoriji tuš kabina nestandardnih dimenzija. One su veće od gore navedenih, i veoma često nisu kockastog oblika. To su uglavnom tuš kabine koje su veće od 100x100 cm. Takođe, u ovo mogu da spadaju i petougaone tuš kabine. 

Na primer petougaone tuš kabine su veoma zanimljive jer mogu da uštede prostor kod manjih toaleta jer se postavljaju u ugao, a takođe, mogu biti izuzetno prostore i velike u lepo se uklopiti u toalete svih dimenzija. To je jedan od oblika tuš kabina za kupatila svih veličina. Naravno, sve zavisi od dimenzije tuš kabine - ali oblik definitvno može da se uklopi u svaki prostor

Šta ako ne postoji tuš kabina koja staje u moje kupatilo?

Ukoliko mislite da nema prostora za tuš kabinu u vašem toaletu, da čak ni standardne dimenzije tuš kabine nisu odgovarajuće, morate da se odlučite za neku od dole navedenih alternativa.

Jedna opcija je da postavite dobar slivnike na pod, i da postavite zavese za tuš kabinu oko predviđenog prostora za tuširanje. Zavesa se lako montira, dolazi u više oblika i prilagodjiva je. Ovo je dobra opcija, jer imate “tuš kabinu” bez uništavanja pločica za tuš kabinu, diranja zidova i sličnog. 

Ove nemate nikakvog postavljanja kade, silikoniranja tuš kabine. Takođe, ne morate čistiti tuš kabinu - dovoljno je da prebrišete pločice sve je čisto. 

Jedna od opcija jeste i zid koji je sličan prethodno navedenim staklenim panelima, samo je u pitanju zid koji vam omogućava veću sigurnost i pravnost.

Ako ipak želite tuš kabinu i ne biste da eskperimentišete - kod nas možete naručiti i tuš kabinu po meri. Dobijate tuš kabinu po vašoj želji - vrsta materijala za ram, tip stakla, dimenzije, dorade, obrade, sve to možete sami da birate i da skrojite model koji vama najviše odgovara. Ova izrada može da bude i jeftinija od drugih tuš kabina - sve zavisi od mnogo faktora koji su uključeni u izradi.

Ne ograničavajte se za model koji već svi imaju - napravite vaš jedinstveni model. Na vama je da smislite ideju za tuš kabinu - na nama je da ta ideja bude realizovana.