Toalet je sastavni deo svakog doma, a pre njegovog pravljenja ili renoviranja potrebno je napraviti dobru odluku prilikom odabira njegovih sastavnih delova. Tu se podrazumevaju sanitarije, kada, tuš kabina ili tuš paravan, kupatilski nameštaj i ostali elementi koji čine jedan toalet funkcionalnim. 

Svako ima svoje preference prilikom odabira ovih sastavnih delova toaleta. Ponekad, ipak, odabir se svede na kupovne ili tehničke mogućnosti. Na primer, ukoliko je toalet mali, kako biste sačuvali prostor i bolje ga iskoristili, u vaš toalet ćete umesto kade staviti tuš kabinu. Čak iako možda više volite komoditet koji kada pruža. 

Budite obazrivi prilikom odabira svih elemanata koji su vam potrebni u kupatilu. Ukoliko se predomislite, ponovni radovi i izmene će nekad zaista biti veliki finansijski izdatak. 

U nastavku teksta možete pročitati nešto više o tuš kabinama i tuš paravanima, njihovim razlikama, prednostima i manama. Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi i pomoći prilikom donošenja jedne bitne odluke - a to je koje su najbolje tuš kabine ili paravani za vaš toalet? 

Šta su tuš kabine?

Tuš kabine su postale sastavni deo svakog modernog kupatila. Zbog svoje funkcionalnosti, mnogi su zamenili kade sa tuš kabinama. Ovim potezom su u nekim stavkama olakšali sebi, a dobili dodatan prostor u svom toaletu. 

Pored svoje primene i funkcionalnosti, one itekako mogu da izmene izgled toaleta. Dizajn može mnogo da utiče na vaš enterijer, pa obratite pažnju i na njega prilikom odabira tuš kabine. Nekad i jeftine tuš kabine mogu imati izrazito privlačan dizajn, a i kvalitet. 

Tuš kabina uspešno čuva ostatak toaleta od vode. Zahvaljujući vratima, voda se zadržava unutar tuš kabine, ne izlazi na pod i ne vlaži ostatak toaleta. Samim tim, toalet je čistiji i uredniji. Ne morate posle obavljenog tuširanja da skupljate vodu. A ukoliko imate kadu, a nemate zavesu, znate koliko je moguće da tokom tuširanja voda završi na podu. A moguće je i da isprska neke delove toaleta za koje ne želite da dođu u kontakt sa vodom

Pored higijene, one smanjuju mogućnost da se povredite u toaletu usred proklizanja na vlažnim pločicama.

Tuš kabine mogu da budu napravljene i od različitih materijala. Postoje:

  • Staklene tuš kabine
  • Tuš kabine od pleksiglasa
  • Plastične tuš kabine

Svaki materijal ima svoje karakteristike koji utiču na kvalitet, dugotrajnost i funkcionalnost ovih tuš kabina. Pažljivo se raspitajte o tome koji odabir je najbolji za vaš toalet.

Najčešći oblici tuš kabina

Tuš kabine mogu biti različitog oblika i dizajna. Takođe dimenzije tuš kabine mogu biti raznolike. Kod tuš kabina, jednodelni modeli su prilično praktični. Oni se sastoje od ravnog postolja i vrata koja su od kaljenog stakla. Mogu da budu sa “leđima” ali i bez njih. Kad smo kod leđa - odmah da napomenemo, najbolje pločice za tuš kabinu su keramičke. Lake su za održavanje, a prilično su izdržljive.

Kako bi mogli da prilagodite tuš kabinu vašem kupatilu, postoji više vrsta tuš kabina. A najčešće su:

  • Polukružne tuš kabine - Polukružna tuš kabina je veoma česta i poželjna u toaletima. One se postavljaju u uglove. Zahvaljujući takvoj postavci, štedi se prostor u toaletu. Ovo je idealna tuš kabina za malo kupatilo
  • Kvadratne tuš kabine - Ovaj model tuš kabina ima četiri jednake strane i može da se postavi u svim mestima u kupatilu. Nije važno da li ga postavljate u nekom uglu ili na bilo kom mestu uz zid. Vrata kod ovih modela mogu biti raznovrsna - klizna, okretna, vrata koja se otvaraju sa leve ili desne strane i slično. Ovaj model pruža više mogućnosti od polukružnog, ali takođe i zauzima više prostora. 

Postoji veliki broj raznolikih tuš kabina, kao što smo rekli. Moderne tuš kabine vam pružaju toliko mogućnosti, od dimenzija, do materijala i dodatnih mogućnosti koje imaju hidromasažne tuš kabine. Prvo ćemo da vidimo koje su to prednosti, a koje mane tuš kabine. 

Prednosti i mane tuš kabina

Sve ima svoje dobre i loše strane, pa je to i situacija sa tuš kabinama. Kako biste najbolje odlučili šta je najbolje za vaš toalet, najbolje je da imate pred sobom istovremeno i prednosti i mane kako biste lakše doneli odluku. Upravo zbog toga smo napravili ovu listu za vas. 

Prednosti tuš kabina:

  • Sprečavanje dolazak vode na ostale površine u toaletu
  • Čistiji i uredniji toalet
  • Veća bezbednost - smanjenje vode na podu, smanjuje mogućnost za klizanje po vlažnim pločicama
  • Odličan izbor za domaćinstva u kojima su starija i manje pokretna lica kojima ulazak u kadu predstavlja problem
  • Ne zauzima mnogo prostora, pogotovo polukružne tuš kabine
  • Mogu biti izrađene po meri, pa tako možete neke svoje ideje za tuš kabine pretvoriti u realnost

Nedostaci tuš kabina:

  • Potrebno je čistiti šupljine na vratima i staklu kako ne bi požutelo, dok je kod nekih vrsta stakla, ipak održavanje tuš kabine jednostavnije - kao npr peskirano staklo
  • Mala deca više vole kadu u kojoj mogu da se brčkaju, uživaju u kupanju i igraju sa igračkama. Za njih ovo može biti jedan predivan deo detinjstva u kom će uživati, a to ne mogu doživeti sa tuš kabinama.
  • U tuš kabini možete samo da se istuširate, dok kadu možete koristite i za tuširanje, ali i da napravite kupku u kojoj ćete se opustiti nakon napornog dana ili pre početka vaših dnevnih obaveza. 
  • Vrlo  često su montaža i postavka skuplji nego kod kada
  • S vremena na vremene je potrebno skinuti stari silikon i ponovo obaviti silikoniranje tuš kabine kako ne bi došlo do popuštanja vode

Ima mnogo faktora koji mogu da utiču na odabir, ali svakako, za koju god opciju da se odlučite, uvek ćete morati nešto žrtvovati. Ako hoćete kadu, žrtvujete prostor, ako hoćete tuš kabinu, žrtvujete mogućnost uživanja u kupki. Postavite svoje prioritete i lakše ćete doneti odluku.

Šta su tuš paravani?

Tuš kabine i tuš paravani nisu ista stvar. Jesu slični, ali ipak postoje određene razlike. 

Tuš paravan je stakleni panel koji se ne pomiče. Ova stakla zadržavaju vodu, a ne otvaraju se, niti klize. Pored funkcionalnosti, oni su odličan estetski momenat za vaš toalet. Pogotovo ukoliko imate više prostora, a pritom, oni ne zauzimaju uopšte mnogo prostora. 

Nema postolja, nema kade, nema donje površine koja mora da se montira. Bitno je da ima donji odvod i da se paravan postavi na idealno mesto kako bi se unutar njega moglo istuširati i imati sasvim dovoljno prostora.  

Ako želite moderno kupatilo - tuš paravan je odličan izbor za vas. Jednostavni su, elegantni, moderni, a izuzetno praktični. 

Najčešći oblici tuš paravana

Tuš paravani mogu da se jave u nekoliko oblika. Oni mogu da budu izgleda kao tuš kabina, samo bez dna dole(bez tuš kabine). Montiraju se direkt na pločice. 

To su tuš paravani sastavljeni od 2 staklena panela od kojih se jedan ili oba otvaraju.  Mogu se postaviti klizna vrata, dupla klizna vrata ili neko drugo rešenje. Takođe, postoje i paravani ili paneli stakleni koji se postavljaju na kade, kako bi sprečili izlazak vode. A stakleni panel ipak lepše izgleda nego zavesa za tuš

Pored ovog rešenja, mogu se postaviti i samo stakleni paneli sa jedne strane, što znači da nema vrata. Jedan stakleni panel odvaja prostor za tuširanje od ostatka toaleta. Bitno je da pločice ne budu klizave, a da je postavljen adekvatan odvod koji će brzo vući vodu kako ne bi odlazila do drugih površina toaleta usred velike količine vode.

Tuš paravani imaju više opcija i daju vam mogućnosti da eksperimentišete i uklapate ih kako vama odgovara. Takođe, i stakla mogu biti različita, a i njihov okvir može biti od različitih materijala.

Prednosti i mane tuš paravana

Tuš paravan je jedan idealan izbor za vaš toalet koji ima mnogo prednosti, a to su:

  • Lako se uklapa i brzo montira
  • Zauzima malo prostora
  • Elegantnog i modernog dizajna
  • Lako se čisti
  • Jeftiniji su od tuš kabine i tuš vrata
  • Veliki izbor istog proizvoda za različitim karakteristikama: debljina stakla, dimenzije, itd

Nedostaci tuš paravana:

  • Montaža mora biti dobro i adekvatno odrađena kako ne bi došlo do curenja vode ili padanja panela
  • Iako se lako održavaju, moraju se uglavnom često održavati, a neki tvrde da ukoliko imate staklo koje nema zaštitni sloj, morate posle svakog tuširanja da očistite staklo kako se ne bi skupljao kamenac
  • Nedostatak privatnosti ukoliko neko bez vašeg znanja stupi u toalet

Tuš kabina ili tuš paravan – šta je bolje?

Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan. Sve zavisi od vaših prioriteta, želja i mogućnosti. Ukoliko volite minimalistički dizajn i želite moderan i urban toalet, tuš paravan je onda bolja opcija. Otvara vam prostor, pruža veći komfor i uklapa se u sve enterijere

Takođe, zauzima manje prostora. Ali, morate da pazite da li su pločice klizave, jer nemate kadu dole. Zatim,  ukoliko se ne zaključate, rizikujete da vas neko vidi ukoliko uđe u toalet, dok kod tuš kabina možete postaviti i zavese, zatvoriti vrata koja mogu biti neprovidna. 

A ako volite osećaj sigurnosti, zatvorite se u vašu tuš kabinu i tuširajte se. Zatvorite vrata, kako biste bili sigurni da voda neće napustiti tuš kabinu i zahvatiti ostatak toaleta.  Dok se tuširate, stojite na sigurnoj površini koja je predviđena za tuširanje. A imate i odabir različitih tuš kabina koje zauzimaju različite površine. Ako imate malo kupatilo, polukružna tuš kabina je idealna.

Odluka nije nimalo laka, ali svaki od ovih proizvoda ima svoje prednosti i mane. Mi smo se potrudili da vam ih što bolje predstavimo kako biste lakše doneli odluku i nadamo se da smo uspeli u tome. 

Možete pogledati i naš asortiman i možda ćete pronaći upravo ono što vam je potrebno.