Ukoliko imate malo kupatilo, morate racionalno doneti odluku oko tuš kabina - koliko vam treba da ona bude prostorna, toliko vam treba i prostor u toaletu.

Tuš kabine su odlično zamenile velike, glomazne kade i na taj način su uštedele prostor mnogim toaletima. Praktične su i funkcionalne, a mogu se pronaći tuš kabine u različitim dimenzijama, te svako može da pronađe tuš kabinu za sebe - nebitno da li je kriterujem za kupovinu tuš kabine ograničen budžet, izgled, dodaci kao hidromasažne funkcije i slično. 

Veliki broj modela se javlja u različitim dimenzijama upravo kako bi taj proizvod bio dostupan velikom broju ljudi različitih potreba i preferencija. Problem nastaje kada je toalet jako mali - pogotovo za one koji žive u stambenim zgradama gde su stanovi manjih kvadratura, pa samim tim je i toalet mali.

Kako uklopiti tuš kabinu u malo kupatilo

Postoje različite vrste tuš kabine, a ne mislimo samo na dimenzije - već i na oblike tuš kabina. Najbolje tuš kabine za malo kupatilo su upravo polukružne tuš kabine koje se stavljaju u čošak, jer zauzimaju malo prostora, a uglavnom je taj ćošak ne iskorišten prostor. 

Takođe,  možete i stavljati tuš kabine nekih drugih oblika, ali mnogo manjih dimenzija od prosečnih. Na taj način jedino možete uspeti iskoristori prostor sa tuš kabinama u malom kupatilu.

Koliko male mogu biti tuš kabine?

Kao što znamo, tuš kabine mogu da budu različitih veličina. U ponudi na tržištu možemo da pronađimo tuš kabine koje su široke i dugačke više od 2 metra. 

Naravno, tuš kabine treba da gledamo na osnovu slobodnog prostora u našem toaletu i naših želja i potreba. Ukoliko imate veći toalet, sasvim je očekivano i opravdano da uzmete tuš kabinu većih dimenzija kako biste imali veći komoditet i udobnost prilikom tuširanja. Veća tuš kabina daje veću slobodu i više mogućnosti. 

Ukoliko vodite računa o slabije sposobnom licu kog morate da kupate, ipak vam je potrebna veća tuš kabina, ali, šta kad imate mali toalet? Koliko male tuš kabine uopšte mogu da budu?

Tuš kabina u malom kupatilu zna da bude zaista izazov, a pogotovo mala tuš kabina. Neke standardne dimenzije tuš kabina su 90x90 ili 80x80, ali mogu se pronaći i manje 70x70 centimetara. Odličan primer male tuš kabine koja može da stane u svaki toalet jeste K tuš kabina 6mm vrata šarke NS-77 NANO. U pitanju je kvadratna tuš kabina dimenzija 70x70 cm, a visine 195 cm. Ona ima providno sigurnosno staklo 6 mm, a na njemu je nano sloj koji će omogućiti lakše čiščenje stakla. Osim što je manja, ova tuš kabina vam olakšava održavanje higijene toaleta.

Ukoliko želite da vam se naprave tuš kabine po vašim željama, moguće je i to. Izaberete materijal, tip tuš kabine, samostalno izaberete dimenzije i dobijete tuš kabinu po vašim merama

Ovo je dobro ukoliko vam treba zaista mala tuš kabina koju ne uspevate da pronađete. Takođe, trebalo bi imati u vidu da bi idealan ulaz u kabinu trebao da ima minimalno širinu od 50 cm. Ne možete ni previše da se ograničavate pa da nemate prostora da se “okrenete” u tuš kabini. Manje tuš kabine su jefitnijije, ali ipak pre donošenja ove odluke, dobro procenite da li vam je to dovoljno prostora, pa čak iako imate mali toalet.

Šta raditi ako ni najmanja tuš kabina ne može da stane?

Ako nemate mesta za tuš kabinu i vrata, dovoljno je da imate tuš, dole postavljen slivnik i da nekako postavite rasklopne zavese koje se lako montiraju na zid, a lako i skidaju sa njega. 

Nema staklenih vrata, montaže, okvira i sličnog. Samo jedan ćošak za tuširanje i zavesa koja odvaja taj prostor od ostatka toaleta - kako zbog privatnosti, tako i zbog sprečavanja odlaska vode u ostatak površine. Sa ovim načinom ne mora ni da menjate, niti razbijate pločice za tuš kabinu, niti bilo šta postavljate na njih. Nema majstorisanja - lako, jednostavno, a praktično.

Mala kupatila sa zidanom tuš kabinom su takođe odlična opcija. Dovoljno je da imate zid sa jedne strane koji vas deli od ostatka toaleta. Zid treba da bude paralelan sa vratima toaleta kako ne biste bili izloženi slučajnim pogledima.

A ovaj zid možete kombinovati sa zavesom i tako sebi obezbediti maksimalnu sigurnost. Ukoliko imate dobre ideje za tuš kabine, možete odlično iskoristiti mali prostor i sebi pružiti funkcionalnost koja vam je potrebna. 

Primeri kupatila sa malim tuš kabinama da vas inspirišu

Zaista mislimo da je bitno da pustite mašti na volju, ali ponekad je možda bolje pogledati i tuđa rešenja. Nekad je to dovoljno da vama sine neka ideja ili da nečije ideje izmenite i prilagodite sebi. 

Kako slike ipak govore više od hiljadu reči, najbolje da vam ove primere koji vam mogu biti od koristi pokažemo kroz fotografije.

1. Tuš kabina u malom kupatilu

2. Polukružna tuš kabina

3. Mala tuš kabina

4. Zidana tuš kabina