Sve češće u toaletima viđamo tuš kabine zbog njihove praktičnosti. Prvo su to bile glomazne, nimalo estetski privlačne tuš kabine. Međutim, danas možemo videti takve tuš kabine da se za njih može reći da ulepšavaju toalet i maltene deluju kao dekoracije.

Više ne morate da birate između svega nekoliko modela koji imaju gabaritnu podlogu i okvir. Mogućnosti su sad neograničene. Pred vama je toliko različitih vrsta tuš kabina: kockaste, polukružne, hidromasažne tuš kabine, itd. A da ne spominjemo podele po dimenzijama, materijalu ramova i vrsti stakla.

Ono što je takođe posebno zanimljivo i privlačno jeste što sad vaše želje i ideje možete pretvoriti u realnost. Zašto biste birali tuš kadu iz asortimana proizvođača, kad možete imati tuš kabinu kakvu ste vi zamislili? 

Pritom - ukoliko se odlučite za ovu opciju da sami krojite sebi tuš kabinu po vašoj meru - možete da birate svaki detalj na njoj. Dimenzije tuš kabine, debljinu stakla, vrstu rama i sve druge stavke. 

Ideje za tuš kabine

Pred vama je nekoliko ideja koje će vam možda značiti prilikom smišljanja i projektovanja vašeg idealnog toaleta.  Neke se odnose na već postojeće proizvode, a neke su tu da vas inspirišu i nateraju vas da pustite maštu na volju.

Možete da ih kombinujete ove ideje za tuš kabinu i spajanjem njih dobijete ono što vi želite - pustite mašti na volju. 

1. Petougaona tuš kabina

Petougaona tuš kabina nije nešto strano i nepostojeće na tržištu. One itekako postoje, ali nisu toliko česta pojava u toaletima.

One se, kao i polukružne stavljaju na ugao toaleta i tako se koristi uglavnom neiskorišćen prostor. 

Pritom, ove tuš kabine svojim neobičnim i nesvakidašnjim dizajnom mogu potpuno promeniti izgled toaleta.

Uz petougaone tuš kabine dobijate maksimalno iskorišćen prostor, zanimljiv i funkcionalan dizajn. Ovakva ugaona tuš kabina je definitivno odličan izbor.

2. Zidana tuš kada

Zašto biste kupovali tuš kabine, kada možete i da sazidate jednu? Ova ideja je itekako praktična i otvara vam toliko mogućnost.

Oko prostora gde želite tuš kabinu, sazida se "okvir" željene visine. Bill bi idealno da imate pločice koje su i na ostalim površinama toaleta. 

Ovo je lako izvodljivo ako sve radove obavljate sad, a ako zidate "tuš kadu" godinama nakon izgradnje toaleta i postavljanja pločioca, pitanje je da li imate koju pločicu viška.

Ukoliko nemate, napravite neki kontrast. Ako na primer imate svetlo plave pločice u ostatku kupatila, na sazidanu površinu nemojte stavljati neku drugu nijansu plave - već belu boju ili neku drugu koja je uklopljiva uz kupatilski nameštaj, a stvara kontrast sa pločicama.

Kada imate sazidanu tuš kadu, možete da birate razne opcije. Na vama je da li ćete postavljati zavesu oko nje, da li ćete stavljati staklene panele ili nećete stavljati ništa. Ukoliko ima dovoljno prostora na ovoj površini, sasvim je moguće i da voda neće napuštati predviđen prostor. 

Ono što je odlična prednost kod ovog izbora jeste što ne morate odmah donositi odluku o panelima i zavesi. Možete ih naknadno postaviti, a ugradnja je jednostavna.

3. Tuš kabina bez tuš kabina

Verujemo da vas je ovaj podnaalov zbunio, ali objasnićemo vam na šta mislimo. 

Ukoliko imate prostran toalet, a muka vam je od ribanja tuš kade i čišćenje stakla ovo će vam biti spas. Takođe i ako tek sad zidate kupatilo, a želite da izbegnete gore navedeno - ozbiljno razmislite o ovoj ideji!

Dovoljno je da uzmete dobar slivnik za tuš kabinu ili kanalicu koji će se postarati da voda sigurno i brzo odlazi. Ukoliko nemate staklene panele, vrata, tuš kadu niti bilo šta oko prostora za tuširanje - vaše čišćenje se znatno skraćuje.

Svima nam je poznato koliko ponekad održavanje higijene u toaletu zna da oduzme vremena, a takođe i  živaca. 

Samo proverite prethodno, da li je potrebno da postoji neka kosina ili će odvod povući svu vodu. Kako ne bi došlo do razlivanja vode po celom toaletu, jer ipak nema šta da je zadrži. Mada, ako je ovaj prostor za tuš dovoljno prostoran, ne bi trebalo da bude problema. 

4. Zidane tuš kabine

Ukoliko ne želite da ribate staklo, a opet želite da tuš bude odvojen, spremili smo za vas i ideje za zidanje tuš kabine. Ovo itekako može biti odličan izbor. Možete da sazidate samo jedan zid koji će biti paralelan sa već postojećim. Jedan sazidan zid u visini od oko 180m i dužine nekih 70 ili 80 cm je sasvim dovoljan. Ako imate više prostora, naravno da je okej i duži zid, ali ovo prethodno su neke standardne dužine za tuš kabine. 

Ne morate se ograničavati na jedan zid, mogu biti i 2, ukoliko hoćete da tuš bude na već postojećem zidu, a ostala 2 budu sa strana. Kada sami smišljate i zidate(ili vam zida neko drugi) mogućnosti su zaista neograničene. Možete svašta da kombinujete i da prosto napravite nešto što možda niste nigde videli. 

Za izgradnju ovih zidova su Ytong blokovi odličan izbor i sigurno se nećete pokajati. Dovoljno je da samo s vremena na vreme obrišete pločice koje ćete postaviti na ovaj zid i problem je rešen. Ne morate razmišljatu o skupljanju kamenca na staklu - što može biti prava noćna mora. 

Imamo još jedan predlog koji vam itekako može značiti. Možete u zidu prilikom zidanja ostaviti jednu prazninu. Kasnije, i na taj prostor stavljate pločice za tuš kabinu kao i na ostatak zida. Kada se sve postavi i osuši vi imate jedan prostor u kom možete držati gel za tuširanje, kupke, šampon i slično. Ovo je izuzetno praktično rešenje

A takođe kao i sa prethodnim predlog, ove možete dodatno da pregrađujete tuš kabinu sa zavesama, ali i sa staklenim vratima. Ukoliko budete imali problem sa sporim odlaskom vode ili se prosto bojite da vam neko ne uđe u toalet i ne ugrozi vašu privatnost - postavite zavesu za tuš kabinu ili neprovidno staklo

Pored estestkih mogućnosti koje vam pruža ovaj zid, on je kao što i vidite izuzetno praktično rešenje, ne iziskuje abnormalna finansijska ulaganja, a pruža vam mogućnosti “dodataka”. 

5. Asimetrična tuš kabina

Zašto biste se ograničili na klasičan izgled tuš kabine, kada možete da izaberete asimetričnu tuš kabinu? Zašto bi tuš kabina ili sazidani prostor za tuširanje morao biti četvrtastog oblika ili da bude pravougaona tuš kabina? To može da bude polukružna tuš kabina koja se uglavnom stavlja u ugao toaleta radi uštede na prostoru. Ona je idealna tuš kabina za malo kupatilo.

A prethodno smo vam i naveli petougaonu tuš kabinu koja je takođe odličan izbor. Vi možete da tražite izradu petougaone tuš kabine po meri, a da strane uopšte ne budu simetrične. 

Pogotovo ukoliko se izrađuje tuš kabina po vašim željama. Stvarno, u današnje vreme, prilikom izrade tuš kabina se mogu ispuniti maltene sve želje. Na vama je samo da pokažete svoju kreativnost, a da ideje pored kreativnosti budu i praktične

Tuš kabine - ideje koje će vam ulepšati život

Tuš kabine ne moraju da budu samo praktične - one mogu i da ulepšaju vaš toalet i daju mu potpuno novi izgled. U poslednje vreme crna tuš kabina je izuzetno popularan odabir za toalet. Osobe koje vole minimalistički, jednostavan dizajn su zaljubljenici u ovakve tuš kabine sa crnim okvirima. 

Ako želite da se fokusirate i na estetiku, uvek možete da razmišljate u tom pravcu - crna ili zlatna tuš kabina će uvek privući pažnju. To su trenutno moderne tuš kabine. A pored toga, imamo još jedan savet, koji itekako može promeniti prostor i istaći vašu tuš kabinu. 

Možete da stavite samo unutar tuš kabine drugačije pločice u odnosu na ostatak toaleta. Ovo će zasigurno privući pažnju svim gostima, a ovaj prostor odvojiti od ostatka toaleta. Ukoliko lepo iskombinujete boje, ovo može biti pravi pogodak. 

Zamislite obične, krupne bele pločice u toaletu, a onda vidite tuš kabinu koju čine 2 staklena panela i pločice iza nje su sive ili crne boje. Ovo je zasigurno jedan kreativan poduhvat koji nije tako čest kod nas - a zasigurno je efektan. 

Pažljivo pogledajte sve opcije: kockaste ili polukružne, zidane ili staklene tuš kabine? A možda da se zapitate da li je idealna opcija za vas tuš kabina ili tuš paravan? Sve u svemu, slušajte sebe, svoju intuiciji u svoje ideje.

Nekad, i te male ideje, za koje pomislite da su nemoguće, mogu da budu najbolja odluka koju ste doneli. A mi smo tu da saslušamo vaše ideje i da damo naš maksimum da ih pretvorimo i u realnost. 

A ako ste ipak bez ideja, možete prosto pogledati koje su vam najisplativije tuš kabine što se tiče odnosa cene i kvaliteta.